T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İZMİR / KONAK - İzmir Olgunlaşma Enstitüsü

TÜRK DOKUMALARI DEFİLESİ MODAFEST’TE: GELENEKSEL KIYAFETLER VE YENİLİKÇİ İZDÜŞÜMLERİ SAHNELENİYOR

İzmir Olgunlaşma Enstitüsü, Uşak Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren UKAMER tarafından düzenlenen ModaFest’te; Türk kültürünün en kadim değerlerinden olan,  kadınların elinde ilmek ilmek dokunan “Türk Dokumaları” defilesiyle moda tutkunlarına  tarihî bir yolculuk yaşattı.  

13 Haziran 2023 tarihinde gerçekleştirilen ModaFest; Türk kültürünün özünü yansıtan “Türk Dokumaları” defilesiyle katılımcıların, gelenekle yeniliğin muhteşem bir birleşimine tanıklık ettiği moda şovuna dönüştü.

Cumhurbaşkanımızın eşi Sayın Emine ERDOĞAN Hanımefendi, Türk milletinin hafızasını  oluşturan binlerce yıllık Türk dokuma kültürüne büyük önem vermektedir. Zengin  kültürümüzün önemli bir parçasını oluşturan Türk dokumalarına yönelik farkındalığı arttırmayı  misyon edinen İzmir Olgunlaşma Enstitüsü bu yönde çeşitli proje ve faaliyetler yürütmektedir.

Unutulmaya yüz tutmuş bu değerlerimizin dokuma tezgâhlarından çıkıp tüm dünyaya  yayıldığını görmek vizyonuyla 2016 yılında tek bir tezgahla geleneksel dokumaların üretim  yolculuğuna başlayan İzmir Olgunlaşma Ensitüsü, bu yolculukta, unutulmaya yüz tutmuş tüm  dokumaların tekrar hayata kazandırılmasını kendine görev edindi. Ar-Ge çalışmalarıyla  başlayıp çeşitli proje, moda yarışmaları ve eğitimler düzenleyerek kıymetli dokumaları günlük  hayata katarak geleceğe aktarmak ve dünyaya tanıtmak fikrinden ilhamla “Türk Dokumaları  Dünyaya Açılıyor” projesi kapsamında, Ege Bölgesi Dokuma Merkezi ve Kumaş Test - Analiz  Laboratuvarını 2023 yılı Mayıs ayında İzmir’de açtı.  

Tamamında Türk dokuma kumaşlarının kullanıldığı kıyafetlerin sergilendiği defilede; dokumalarla yapılan geleneksel kıyafetlerin yanı sıra Türkiye’nin tarihî mirasından ve geleneksel Türk modasından ilhamla güncel, yenilikçi ve özgün tasarımlarla hazırlanan  “Dokuma Koleksiyonu” kıyafetleri sergilendi.

Türk kültür, sanat ve zanaat mirasının araştırılarak tasarıma ve esere dönüştürülmesinde önemli bir misyon üstlenen Olgunlaşma Enstitüleri İzmir atölyelerinde, Türk dokuma kumaşları üzerine işlenen benzersiz Türk el sanatları ve el nakışları tekniklerinin göz alıcı kıyafetlerde yeniden hayat bulduğu koleksiyonda, her bir parça geçmişin izlerini taşıyan zamansız güzelliğiyle Türk kültürünün zarafetini yansıtıyor.   “Türkiye’nin mirasını Dünya’ya tanıtan kurum” olmak vizyonuyla çalışmalarını sürdüren, oldukça geniş ve kapsamlı koleksiyonlara sahip olan ve bu özel koleksiyonlarla da defileler ve sergiler düzenleyerek Türk kültürünü, geleneksel Türk el sanatlarını ulusal ve uluslararası  platformlarda en iyi şekilde tanıtmaya devam eden İzmir Olgunlaşma Enstitüsü; birbirinden zarif 31 kıyafetin yer aldığı “Türk Dokumaları” defilesiyle katılımcıların beğenisini topladı.   16-06-202316-06-202316-06-202316-06-202316-06-202316-06-202316-06-202316-06-202316-06-2023

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 16.06.2023 - Güncelleme: 16.06.2023 10:08 - Görüntülenme: 327
  Beğen | 1  kişi beğendi